“Mandi dkat parit, tandas luar rumah, tidur pakai kelambu, lampu pakai pelita,”rumah inilah mengajar sy erti hidup sebenar – Shuib Sepahtu

Kejayaan dan kemewahan hidup yang dimiliki hari ini, tidak pernah melalaikan pelawak Shuib Sepahtu.Shuib atau nama sebenarnya Shahmira Mohamad, yang mula mencipta populariti selepas memenangi program realiti Raja Lawak pada 2009, sentiasa mengingatkan diri dari mana asal usulnya. Malah Shuib masih mengingati rumah kayu, tempat dia dilahirkan dan dibesarkan sebelum ini.”Dari umur lapan bulan sampai umur 17 tahun,

Ini lah rumah saya dibesarkan. Air ambil tiap-tiap petang pakai baldi, mandi dekat parit, tandas luar rumah, tidur pakai kelambu, lampu pakai pelita, motor tak ada tapi yang ada cuma basikal.

“Belanja sekolah 50 sen, Sabtu Ahad tangkap belut buat tambah duit sekolah. Tapi inilah rumah yang mengajar saya erti hidup sebenar.

“semoga anak – anak isteri menjadi orang yang sentiasa bersyukur dengan apa saja ketentuan Allah.”Bersedia dengan setiap ujian Allah. Susah juga ujian, senang juga ujian,” jelas Shuib.”

Antara komen netizen, Rakan artis pun turut komen posting shuib.

norlina.kabilgma, Kalau emak atau abah masih ada …ambillah peluang rezeki yg kita ada baiki rumah tu … cantikkan seperti rumah yg kita duduk .. taklah jauh bezanya rumah anak senang … emak bapa duduk rumah

elizadsharifuddin, Bangga dgn mu boh , bermula dari bwh & masih meletak kan diri di bawah . Tak pernah meninggi diri atau sombong . Moga makin maju & diperluaskan pintu2 rezeki buat mu boh & family.

silent_lonely, Sama mcm sya shuib, ttpi kita dah dibesarkan dgn keluarga ssah Dan boleh terima kesusahan.. Yg susah nk terima kesusahan apabila dilahirkan ke dunia ja dah senang..

mynamewaniez, shuibsepahtu n sitisarahraissuddin mmng bagus.. ritu tgok dlm rancangan oh my family tgok anak2 dia pn xkekok buat keja kmpung/gli wlupn budak2 lg. depa mcm dh selesa.. cuba klu anak2 yg lain. mesti gli la kotor la. tp fmly diorg ok jer.. trbaikk

norhayati8376, Zaman kita kecik2 dululah paling best…nak raya mana2 pn kita tak takut,rayalah jauh mana pun…tp zaman skg,ank nk raya seberang jln depan rumah pun dh takut kan..zaman dulu dpt duit 50sen pn dh bersyukur sgt2..zaman ni dpt rm5 pn org dah V1RAL kan sb sikit katanya

shahanizashamsuddin, Pengalaman mengajar erti kehidupan….pernah mengalami suasana ini…bygkan basuh kain, pinggan mangkuk kena bawa pegi sungai….respect n tq pd mak ngn ayh….wlu ssh mcm mna pun mereka ttp harungi bersama2 demi mmbesarkan ank2.

edelxander, Thanks atas pesanan hidup ni ib.. benarlah, cabaran hidup membentuk peribadi seseorang. Semoga rezeki kamu sekeluarga murah bro.. sentiasa syukur.

wahidahrahman736, shuibsepahtu Sapa lg wayahni yg duduki tlg menjaga rmh into? Mun kadak dijagak lama2 kina rahai rmh to,sayang hajak jd mcm rmh peninian kami di Selinsing,Semanggol.

anzalnanasir88, Ingat lagi shuibsepahtu cerita kisah dulu. Well, look at you now! Semakin melimpah rezeki. Alahmdulillah.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Yaa. Terima Kasih!

Sumber: MHE TV via menujukebenaran

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*